Forsyth-Edwards Notation

Forsyth-Edwards Notation, vaak afgekort als FEN, is een schaaknotatie waarmee een schaakstelling kan worden beschreven als een rij van karakters.

Extensie
Een FEN-bestand met alleen maar FEN-stellingen heeft de extensie .fen.

FEN-stelling
Een FEN-stelling bestaat uit de volgende 6 velden.

  1. Positie van de stukken: Van de 8e tot de 1e rij wordt de positie van de stukken op die rij beschreven, met de Engelse benaming voor de stukken (KQRBNP voor wit en kqrbnp voor zwart). De rijen worden hierbij gescheiden met een slash (/). Opeenvolgende lege velden worden gegeven met een cijfer van 1 tot 8.
  2. Kleur aan zet: w (wit is aan zet), b (zwart is aan zet).
  3. Rokade: K (korte rokade wit), Q (lange rokade wit), k (korte rokade zwart), q (lange rokade zwart), (geen rokade mogelijk).
  4. En-passant: Een veld op de 3e of 6e rij betekent dat er een en passant slag mogelijk is. Een streepje (-) betekent dat er niet en passant kan worden geslagen.
  5. Halve-zettenteller: Het aantal gespeelde zetten sinds de laatste zet waarbij een pion is gezet of een stuk is geslagen. De teller is een hulpmiddel voor de 50-zetten regel.
  6. Volledige-zettenteller: Het aantal (volledig) gespeelde zetten. De teller begint bij 1 en wordt na elke zet van zwart opgehoogd met één zet.

Voorbeeld: beginopstelling.

rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq – 0 1